Dodáváme i na Slovensko.

Zirkon nebo kubická zirkonie? Jaký je v tom rozdíl?

Pokud milujete stříbrné šperky, určitě dobře znáte pojem zirkon. Skoro každý prodejce tento termín používá. Ale napadlo vás někdy, co je zirkon a kde se vlastně vzal?

Povídání o zirkonu začnu, jak se řekne od Adama neboli od začátku :).

Zirkon je přírodní materiál, který patří k nejstarším známým minerálům na Zemi vůbec. Jeho stáři se odhaduje na neuvěřitelných 4,4 miliard let.  Tento známý minerál je velmi oblíbený ve šperkařství. Bohužel kvůli omezeným přírodním nalezištím, které se nachází například na Srí Lance, v Thajsku, v Kambodži nebo v Austrálii, ho v levných stříbrných špercích nenajdete.

 

Přírodní zirkon před vybroušením                                                         

PŘÍRODNÍ ZIRKON (1)

Zdroj internet

 

Co je ve špercích, když ne zirkon?

Odpověď je velmi jednoduchá. Ve stříbrných špercích v 99 % najdete kameny kubické zirkonie, která je často označována písmeny CZ pocházející z anglických slov cubic zirconia. Kubická zirkonie je na rozdíl od přírodního zirkonu syntetický kámen. Chcete-li uměle vyrobený kámen, který vznikl jako dokonalá náhrada jiného přírodního kamenu a to diamantu.  Kubická zirkonie je s diamantem srovnatelná nejen v tvrdosti (CZ má dle mohsové stupnice tvrdost 8,5 a diamant 10), ale i ve třpytu. Pokud máte vedle sebe dobře vybroušený kámen kubické zirkonie a diamantu, volným okem rozhodně nepoznáte rozdíl. Kameny kubické zirkonie s diamantovým výbrusem, který má až 57 malých plošek, odráží dopadající sluneční paprsky naprosto dokonale. Na rozdíl od pravého diamantu však za zlomek ceny.

Kubická zirkonie vs. Diamant

cz-diamond2_2

Zdroj internet

 

Kdy a jak vznikl tento skutečný zázrak ve šperkařství?


Kupodivu tento kámen není úplně starý.  Poprvé spatřila kubická zirkonie světlo světa v roce 1977 i když jeho prapředek vznikl již v roce 1892. Takže letos slaví CZ krásných 41 let. Její obliba však z roku na rok stoupá.

Zajímavostí je, že se kubická zirkonie vlastně pěstuje. Děje se tak ve speciálních kelímcích, kde dochází v jednu chvílí k zahřátí oxidu zirkoničitého na teplotu až 2750oC a zároveň ke zchlazení na teplotu 40oC. Tímto markantním teplotním rozdílem dochází ke krystalizaci samotného oxidu zirkoničitého.  Jde o tvz. metodu studeného kelímku. Obrázky níže ukazují, jak to v pěstírně kubické zirkonie vypadá. (Poz. Velký bochník sýru na obrázku je vypěstovaná kubická zirkonie.)

 

Metoda studeného kelímku

1534880803200

Zdroj internet

 

Vzniklé krystaly z „bochníku“ se následně rozdělí na menší kusy, z kterých vzniknou plátky, z plátků malé hranoly, z hranolů malé kuličky a z kuliček se vybrousí malý broušený kámen. Tento postup přesně dokumentuje sada obrázků níže.

 

Výrobní fáze kubické zirkonie

výroba cz

Zdroj internet

 

Takto připravený kámen kubické zirkonie zdobí v naprosté většině stříbrné šperky. A není tomu jinak ani u šperků, které nabízíme v našem e-shopu. https://www.sperkyprotebe.com/

Srdce  2v1 srdce

Prohlédněte si: 

Stříbrné přívěšky s řetízky

Stříbrné náušnice

Stříbrné náhrdelníky

 

Tak proč prodejci říkají, že jejich šperky mají zirkon, a přitom to tak není?


Většina zákazníků tuto skutečnost nezná. Pokaždé když si chcete koupit nějaký stříbrný šperk hledáte šperk se zirkonem ne šperk s kubickou zirkonii. Nevěříte? Podívejte se na statistiky hledání :).

 

Zirkon, zirkonie

 

Tak to je pro dnešek vše. Protože jsem přírodním zirkonem začala, ráda bych se tímto tématem i rozloučila.

 

Věděli jste, že se přírodním zirkonům připisují léčivé účinky? Mystici tvrdí, že zirkon snižuje nervozitu a tím zvyšuje sebedůvěru.

 

Ať je to tak nebo tak, každopádně jak přírodní zirkony, tak kameny kubické zirkonie nádherně doplňují šperky. Díky nim přívěšek či náušnice dostávají třpyt a brilanci, která nás tak okouzluje.

 

Přeji Vám hezký den.

Vaše Anna 

logo 11A