Dodáváme i na Slovensko.

Slavit nebo neslavit sv. Valentýna? To je oč tu běží :)

Na začátku svého přemýšlení nad oslavou svátku zamilovaných jsem si dovolila parafrázovat Hamleta. Vedla mě k tomu stále větší komercionalizace svátku, který byl původně postaven na upřímné lásce a chuti pomoci.

S příchodem 14. února se začíná opět řešit otázka, zda slavit nebo neslavit svátek zamilovaných. Slyšíme to z médií, vidíme v obchodních domech. Je jen na nás, jestli podlehneme mediálnímu a komerčnímu tlaku. Přidáme se ke skupině nadšenců, kteří začnou hledat dárek pro svou milovanou polovičku nebo s hrdostí řekneme již skoro slavnou větu: „Nepodporuji americké svátky.“

Ale je to opravdu tak? Je to opravdu americký svátek? Je nutné právě 14. února plánovaně říkat: „Miluji tě?“

Podle mého názoru ne. Na lásce se musí pracovat každý den. Každý den bychom měli milované osobě prokázat, že nám na ní záleží. Způsoby jsou různé. Někdy stačí slovo podpory ve chvíli, kdy to potřebuje. Úsměv, když ráno vstává a opravdu nemá svůj den :) nebo dárek jen tak, protože je.

Láska není o tom projevit své city právě na Valentýna.
I když tento svátek vznikl právě proto, aby spojoval, v současné době naši společnost spíše rozděluje. Dle mého vnímání jsou dvě skupiny.

Tzv. Husákovy děti tento svátek moc neuznávají a mladší ho čím dál více milují. Vzájemně si posílají valentýnky, nakupují dárečky nebo chodí na večeře.

 

Já osobně tuto rádoby pozornost neuznávám. Na to abychom milované osobě dali najevo své city, nepotřebuji žádný komerční svátek.

Na druhou stranu v dnešní uspěchané době, kdy kolem zuří stres a z každé strany slyšíme jen samé negativní zprávy, je hezké, když se alespoň na jeden den zastavíme, zapálíme svíčky a u večeře řekneme: „Miluji tě!“

večeře

Nejen generace se ve vnímání svátku od sebe liší. Rozdíl ve vnímání svatého Valentýna je i mezi muži a ženami.

V jedné statistice od Shoptetu jsem četla, že pouze 25 % mužů slaví Valentýna, ale 80 % z nich by ho nejraději zrušilo:). Naopak 70 % žen tento svátek miluje a chce ho slavit pravidelně.
Valentýnský dárek v podobě čokolády, večeře nebo šperku kupuje 25 % mužů a 60 % žen. A jaká je průměrná valentýnská útrata? Něco přes 1300 Kč.

Vůbec k nejoblíbenějším valentýnským dárkům patří kytička. Česko ani Slovensko však nepatří k žádným květinovým velmocím. Podle Eurostatu (evropský statistický úřad) se květiny pěstují na 80 tisících hektarech, což představuje cca 1 % orné půdy v Evropě. Dohromady v Česku i Slovensku zabírá pěstování květin pouze 0,01% orné půdy ☹.

kytka

Naše krásná země obecně nepatří k zemím, které Valentinem žijí. Pro nás tato tradice začala až po revoluci, i když některé zdroje mluví o tom, že se Valentýn u nás slavil i před rokem 1948.

Oslavy svatého Valentýna probíhají po celém světě. Nejvíce to prožívají v Americe. Asi žádné překvapení :). Tam si valentýnky předávají nejen zamilovaní, ale celé rodiny. Velké oblibě se těší i valentýnské party.

V Anglii se na svatého Valentýna také předávají přáníčka, pouze nejsou podepsané. Adresát musí uhodnout, kdo mu zamilovanou valentýnku poslal.

valentynka

Jen tak mimochodem. Víte, že právě z Anglie pochází nejstarší valentýnka? Je uložena v londýnské Britské knihovně a pochází z roku 1477. Poslala ji Margery Brewsová svému snoubenci Johnu Pastonovi.

V Estonsku a Finsku den svatého Valentýna neslaví jako den zamilovaných, ale jako den přátelství.

V Dánsku právě v tento den mohou požádat dívky své milé o ruku. Tento zvyk pochází ze 13. století. Zavedla ho královna Margareta v roce 1288. Pokud muž předanou žádost odmítl, musel ženě koupit 12 párů hedvábných rukavic. Hezký zvyk ne? No, 12 párů rukavic je trochu moc pro dnešní dobu :).

Obráceně to mají i v Japonsku. Dárky nepředávají muži ženám, ale ženy mužům. Ten ji na oplátku předá dárek o měsíc později, na tzv. White Day. Nejčastěji je to bílá čokoláda.

wd

Na Filipínách se právě v tento den konají velké hromadné svatby. V průběhu 14. února si tak hromadně řeknou své „Ano“ stovky párů. Tyto sňatky finančně podporuje i vláda.

Ale ne všude se tento svátek slaví. Například v Saudské Arábii je prý oslava Valentýna zakázána, protože je považována za křesťanský zvyk.

Velmi často si mnozí z nás myslí, že svátek svatého Valentýna k nám přišel z Ameriky.

Když jsem se ptala svých přátel, proč tento den neslaví, většina z nich řekla: „Nepodporuji americké svátky.“

Ale omyl přátele. Svatý Valentýn je tradiční evropský svátek. Podle jedné z legend pochází již ze starověkého Říma. Byl pravděpodobně odvozen od svátku Lupercalia. Jak říkají chytré knihy, byla to pravděpodobně římská pastorační slavnost, která se každoročně konala v Římě, aby odvrátila zlé duchy, vyčistila město a podpořila zdraví a plodnost.

V předvečer tohoto dne se do tzv. „umy lásky“ vložily lístečky se jmény dívek, které si následně vytáhl mladý muž. Dívka, jejíž jméno držel v ruce, měla být jeho přítelkyní v následujícím roce.

Jiná legenda říká, že tento den začal být slavný díky biskupovi Valentýnovi z Teriny, který byl ve 3. století popraven. Rozhodl o tom římský císař Claudius II. Valentýn totiž navzdory jeho zákazu dál oddával mladé páry.
Později svátek Lupercalia splynul s oslavou umučení Valentýna, a tak vznikl svátek zamilovaných.

claudius

Tak vidíte. Historie mluví jasně :). Sv. Valentýn je evropský svátek. Američani ho pouze ve 20. století zkomercionalizovali. Říká se, že jeden výrobce papírových přáníček hledal nový produkt pro své potencionální zákazníky, a přišel právě na sv. Valentýna. Nová tradice byla zavedená v roce 1907 a již o dva roky později se obrat tohoto obchodníka ztrojnásobil. Kéž bychom dnes našli takový produkt :).

Ať už to bylo se vznikem svátku zamilovaných jakkoliv, pravdou je, že svátek sv. Valentýna se u nás začíná slavit čím dál víc.
Jestliže patříte ke skupině, která Valentýna miluje nebo spíše stojíte na druhé straně barikády, neměli byste na svou milovanou polovičku zapomínat.

Pokud jsem Vás inspirovala, podívejte se na naše stránky. Valentýnský dárek můžete koupit právě teď! K dispozici máme hned několik srdíčkových designů, které umí bez slov říci: „Miluji tě!“

koláž

 

Přeji Vám krásného Valentýna:).

Vaše Anna 

logo 11A