Dodáváme i na Slovensko.

MDŽ nebo Valentýn?

Není to tak dávno co jsme slavili Valentýna a kalendář nám už zase připomíná další svátek. Mezinárodní den žen. Zatím co svátek sv. Valentýna mnozí označují za čirý amerikanismus, MDŽ má zase nálepku komunistického svátku.

Není se však čemu divit. V socialistickém režimu se tento svátek žen věhlasně slavil. V obchodech na něj upozorňovala komunistická výzdoba z krepového papíru, ve škole jsme dělali přáníčka pro maminky a babičky, abychom je pak na školní besídce, v doprovodu Internacionály, slavnostně předali. Soudružkám učitelkám se nosily květiny v očekávání, že se nebude zkoušet. Velké firmy organizovaly povinné večírky pro své krásné kolegyně, na kterých však slavili více muži.

Husák

 

Ženy jednou v roce dostaly od mužů červený karafiát a všichni byli v pohodě :). V té době jsem byla dítě a vnímala to po svém. Pamatuji si však, že zkratka MDŽ měla i jiné než oficiální vysvětlení. Mnozí si ji překládali jako Žalostný den mužů. Byla to vlastně ta samá zkratka, jen se to četlo pozpátku.

A byla to pravda :). Muži nejdříve vykoupili květinářství, protože museli. Pak poseděli v hospůdce s kamarády, protože chtěli. Následně v dobré náladě posilněni alkoholem, šli popřát své krásné manželce :).

V tomto ohledu to byla docela veselá doba. Popravdě, když se podívám na historii tohoto svátku, je jasné, že s komunismem nemá nic společného. Vznikl mnohem dříve, a to již začátkem 20. století. Na svědomí ho mají švadlenky, které v New Yorku bojovaly za své volební právo, zvýšení mzdy nebo zkrácení pracovní doby.

Po sametové revoluci v roce 1990 bylo MDŽ zrušeno. Tehdejší politici dávali přednost druhé květnové neděli, kdy se slaví Den matek. Jenže zanedlouho jim došlo, že ne každá žena může být matkou, a proto MDŽ jako oslavu ženství v roce 2003 vrátili opět na scénu.

8. březen

Dnes tento svátek slaví spíše ti, kteří si dobu socialismu pamatují. Z malého průzkumu, který si připravila společnost iDnes pro svůj článek, vyplynulo, že MDŽ slavíme tak 50/50. Někdo z tradice, jiný z recese a další ho neslaví vůbec.

Co myslíte, která květina v tento den trhá prodejní rekordy?

Je to osvědčený červený karafiát :). V těsném závěsu jsou pak tulipány, sněženky nebo růže.

Popravdě nezáleží na tom, jestli jste tradicionalisté a MDŽ slavíte nebo ne. Záleží jen na jednom, jestli chcete udělat radost někomu, kdo stojí po celý život vedle vás. Každá žena ocení, když si na ní muž vzpomene. A pokud ji věnuje kytičku, čokoládu nebo malý šperk, udělá ji vždycky radost.

Jestli jste se právě teď rozhodli věnovat šperk a nevíte, co vybrat, tady je má rada.

Určitě nic nezkazíte přívěskem nebo náhrdelníkem s motivem srdíčka. Na našem e-shopu je tento motiv velice oblíbený a žádaný. Můžete si vybrat srdíčko s bílým nebo zeleným kamenem. Jednoduchý nebo složitější motiv.

Pokud dáváte přednost kompletnímu řešení, doporučují vám vybrat si set. Náušnice a přívěsek s řetízkem v jednom. Nejenže ušetříte, ale ženě také vyřešíte problém, jaké náušnice si vzít k věnovanému přívěsku tak, aby to vše ladilo.

MDŽ

 

Navíc set Smaragdové srdce se zeleným kamenem symbolizuje sílu a životní energii. Pokud ho s láskou předáme milované osobě, přejeme ji, aby ji životní elán a pozitivní energie, nikdy neopustila.

Je jen na vás, jaký typ šperku zvolíte. Důležité je, že chcete udělat radost. A o tom ten život je.

 

Vaše Anna 


logo 11