Dodáváme i na Slovensko.

Jak pečovat o stříbrné šperky.

Šperky jsou vášeň, která mnohé z nás provází celým životem. Zdobí nás v práci, doma, při sportu i na společenských událostech. Často si život bez oblíbených náušnic nebo řetízků neumíme a nechceme představit.

Nic však netrvá věčně, a proto vás nepřekvapí informace, že každodenní nošení šperků, způsobuje jejich opotřebení. Nevěříte? Podívejte se lépe na svůj stříbrný klenot. Vidíte ty malé oděrky, či škrábance. A co lesk? Taky už není to, co býval, že?

Asi si položíte otázku: „Dá se tomu předejit?“ Částečně dá. Pokud budete dodržovat těchto 5 důležitých pravidel.

1. Žádný parfém!

Ne nelekejte se :). Nemám na mysli 100% zákaz používání krásných a svůdných vůni. Měli byste si však zapamatovat, že šperk si na sebe dáváme až ve chvíli, kdy jsme kompletně připraveni na cestu do práce nebo do společnosti, a to včetně vůně. Aplikování parfému na povrch šperku, způsobí ztrátu jeho lesku.

Zákaz parfémování-Šperkyprotebe.com

 

2. Chemické výpary škodí!

Nejen parfém poškozuje povrch vašich šperků. Stejnou práci udělají i výpary chemických látek, které se usadí na povrchu. Jejich dlouhodobé působení změní strukturu povrchu a ztrátu lesku. Pokud pracujete v prostředí, kde jsou přítomné chemické výpary, odložte si svůj šperk po dobu práce. Ozdobte se ním opět až cestou domů.

Chemické látky škodí - šperky pro tebe.com

 

3. Koupání ani saunování není ideální!

Myslete na to, že váš šperk není jako vy. I když ho často považujeme za svou neoddělitelnou součást. Sprchování, koupání i saunování časem poruší povrch samotného šperku. Navíc koupání v moři způsobí i jeho velmi nehezké a dost rychlé zčernání.

Saunování - šperkyprotebe.com

 

4. Prach nikomu nepomáhá!

Je mi jasné, že chcete být stále atraktivní ať už děláte to či ono, v čistém nebo prašném prostředí. Ale prašné prostředí není pro šperky zrovna ideální. Pokud máte práci, ve které se hodně práší, nechte si své klenoty raději doma. Jen tak zajistíte dlouhodobý a atraktivní vzhled svých šperků.  

 

5. Těžká práce ani mechanická námaha šperkům neprospívá!

Stříbro je ušlechtilý měkký kov, který se pod vlivem větší mechanické síly deformuje. Nevěříte? Vyzkoušejte to!  Vezměte si svůj stříbrný prsten mezi prsty a stlačte je k sobě. Možná vás překvapí, jak jednoduché to bude. A tvar vašeho prstýnku? Ten už nikdy nebude jako před tím, takže to raději nezkoušejte!

Má další rada zní: „Pokud víte, že budete vykonávat těžkou práci nebo práci, kde může dojít k mechanickému namáhání šperků, nechte je doma. Předejdete tím jejich deformaci nebo trvalému a nevratnému poškození.“

 Těžšká práce - šperkyprotebe.com

Velmi často se šperky vyrábí pouze ze stříbra. Jejich barva je krásná, světlá a lesklá. Jenže když šperk nenosíte každý den, po nějaké době zjistíte, že váš oblíbený přívěsek nebo náhrdelník se již tak neleskne, dokonce změnil svou barvu. Najednou je černý až zelený. Určitě vás napadne otázka: „Co se to vlastně stalo?“

 

Nic zásadního. Vaše stříbro podlehlo běžné chemické reakci s názvem oxidace. Čisté stříbro totiž reaguje se sírou ve vzduchu a výsledkem je právě tento neatraktivní vzhled šperku. Tato změna vzhledu není trvalá. Šperk stačí pouze očistit správnými přípravky, které koupíte v každé drogerii a je po problému.

Přívěsky nebo náhrdelníky z našeho e-shopu tento problém nemají. Jejich povrch pokrývá tenká vrstva rhodia, která šperk nejen chrání před oxidací a nadměrným otěrem, ale také prodlužuje jeho celkovou životnost. Rhodium rovněž zvyšuje lesk a dodává mu luxusní vzhled.

A co to rhodium vlastně je? Rhodium je ušlechtilý drahý kov, který nezpůsobuje žádné alergické reakce a je zdravotně nezávadný.  Jeho cena je vyšší než cena zlata.

Cena rhodia vs. stříbro-Šperkyprotebe.com1

Když se podíváte na naše náramky nebo náušnice, uvidíte, že jejich povrch zdobí malé třpytivé kamínky.  Jsou to kameny kubické zirkonie, která je nejdokonalejší imitací pravých diamantů.  A jak o lesk těchto kamenů pečovat? Stačí je pouze otřít vlhkým hadříkem.

 Tak to je vše. Zapamatujte si, čím lépe budete o své šperky pečovat, tím déle vám vydrží.

 Vaše Anna