Dodáváme i na Slovensko.

Moissanit – drahokam s vesmírným původem

Historie

Přírodní moissanit je drahokam, který se svými vlastnosti vyrovná diamantu. Poprvé ho objevil francouzský badatel Henri Moissan, který později získal Nobelovu cenu za chemii. Ten na něj narazil zcela náhodně, kdy v roce 1893 zkoumal vzorky hornin z meteorického kráteru v arizonském kaňonu Diablo.  Původně si myslel, že jde o diamanty. Teprve po 10 letech si uvědomil, že jde o karbid křemíku. Jeho minerální forma byla později nazvána moissanit, na počest svého objevitele.

Henri Moissan    arizonský kaňon Diablo

        Francouzský badatel Henri Moissan                               Arizonský kaňon Diablo
        Zdroj: Internet                                                                         Zdroj: Internet

Najít přírodní moissanit je neuvěřitelně vzácné. Můžeme říct, že je to drahokam s vesmírným původem. Nachází se hlavně kolem velkých hvězd ve formě hvězdného prachu. Na Zemi se našlo pouze malé množství na různých místech svrchního pláště Země a spadlých meteoritů.

Hvězdny prach     Meteority

Hvězdný prach                                                                                    Spadlý meteorit
Zdroj: Internet                                                                                       Zdroj: Internet

Výroba

V současné době se moissanit pěstuje pouze v prostředí laboratoře. Kde se důsledně simulují přírodní podmínky vzniku tohoto velmi tvrdého drahokamu.  Proces výroby je dlouhý. Trvá celkem 2-3 měsíce než vyroste jediný krystal.

Tento výrobní proces má minimální dopad na životní prostředí. Při jeho získání se nemění žádné ekosystémy ani přírodní ráz krajiny, jako to je u těžby přírodních diamantů.

Kubické zirkonie, moissanit a diamant

Moissanit svými vlastnosti i vzhledem vyplnil prostor mezi diamantem a kubickou zirkonii, která je v Čechách velmi oblíbená. Kameny broušené kubické zirkonie mají úžasnou barvu a brilanci, ale jsou relativně měkké. Podle Mohsovy stupnice tvrdosti mají tvrdost 8,5. Moissanit má tvrdost 9,25. Je to druhý nejtvrdší drahokam, hned po diamantu, který má tvrdost 10. Moissanit nelze zlomit, či poškrábat.

                                  Moissanit vs. kubická zirkonie

                                  Zdroj: Internet

Jeho brilance je ve skutečnosti vyšší, než je u klasického diamantu. Čím větší je kámen, tím výraznější je rozdíl mezi moissanitem a diamantem.

Laboratorně vypěstovaný moissanit je vytvořen tak, aby efektivně nahradil diamant. Hodnocení jeho barvy vždy záleží na konkrétním kameni. Běžně se používají písmena D-K, která odpovídají analogické stupnici pro hodnocení barvy diamantů podle GIA.

Čistota moissanitu odpovídá zhruba stupni VS u diamantů podle stupnice GIA. Inkluze jsou stěží viditelné i pod velkým zvětšením.  Pouze 10 % přírodních diamantů se může pochlubit takovou to čistotou.

Rozdíl mezi moissanitem a diamantem v číslech

                         Rozdíl mezi moissanitem a diamantem
                            Zdroj: Internet


Cena diamantu se určuje podle 4C (barva, čistota, brus, hmotnost v karátech). Cena moissanitu se určuje podle velikosti kamene a typu. Na rozdíl od diamantu je cenově zajímavější. Důležité je si uvědomit, že šperky s moissanitem nejsou náhražkou diamantu, je to samostatná kategorie šperků s vlastním příběhem.

Proč si vybrat šperk s moissanitem:

  • Moissanit má lepší optické vlastnosti. Má výraznější oheň, brilanci a lesk
  • I když nemá tvrdost diamantu, je velmi tvrdý a vydrží i několik generací
  • Denním používáním nedochází k jeho poškození
  • Laboratorně pěstované kameny se můžou pochlubit vysokou čistotou a kvalitním brusem
  • Jeho nejkvalitnější bezbarvé variance jsou k dispozici za dostupnou cenu
  • Moissanit nepřitahuje nečistotu a mastnotu, takže se nemusí čistit tak často
  • Jde o ekologický drahokam, kvůli kterému netrpí životní prostředí


Zajímavosti o moissanitu:

  • Analýza zrnek karbidu křemíku, který byl nalezen v Murchinsonově meteoritu, odhalila abnormální poměr mezi uhlíkem a křemíkem, což svědčí o původu mimo sluneční soustavu.
  • Společnost Charles and Colvard byla první firmou, která v roce 1998 představila moissanit na šperkařském trhu.
  • Moissanit se nenakupuje na karáty jako diamanty, ale na milimetry.
  • Ve srovnání s přírodními drahokamy mají laboratorní moissanity menší uhlíkovou stopu. Mají tedy i menší dopad na životní prostředí.

Kolekci s moissanitem můžete najít na našem e-shopu zde.

 Zdroj informací: Internet